Polacy spożywają dość mało ryb, mimo tego, że są zdrowe. Alergia pokarmowa na ryby może jeszcze bardziej zniechęcić do ich spożywania. W przypadku stwierdzenia tej nieprawidłowości układu immunologicznego konieczne jest unikanie rybiego mięsa w każdej postaci.
Reakcja krzyżowa.
Charakterystyczną cechą w przypadku uczulenia na ryby, jest reakcja krzyżowa. Jeśli będziesz uczulony na jeden rodzaj ryby, jest bardzo prawdopodobne, że będą ci szkodzić również inne gatunki, niezależnie od tego, czy są słodkowodne, czy żyją w morzu.Alergeny rybne są silnymi substancjami, a dolegliwości niepokojąco często zaczynają się w układzie oddechowym człowieka. Osoba uczulona po zjedzeniu ryby może odczuwać duszność lub mieć inne problemy z oddychaniem. Równie często pojawia się ból brzucha oraz biegunka, najczęściej kilka godzin po zjedzeniu ryby. Objawy skórne występują w dużym nasileniu – są to pokrzywka oraz rumień, która jest bardzo swędząca. Uczulenie na ryby może być powiązane z katarem nieżytowym nosa oraz zapaleniem spojówek.