Rodzaje alergii

Alergia na owoce

Alergia na owoce

Alergie pokarmowe są niestety coraz powszechniejsze. Szczególnym ich typem jest alergia na owoce. Do owoców, które nader często mogą powodować reakcję uczuleniową zaliczamy: truskawki, jabłka, brzoskwinie, kiwi, owoce cytrusowe. Niestety – alergia na owoce wiąże się nie tylko z koniecznością eliminacji ich z jadłospisu, ale też z wykluczeniem przetworów oraz produktów zawierających alergizującą żywność.

 

Alergizujące owoce Truskawki wbrew obiegowym opiniom rzadko powodują alergię w klasycznym tego słowa znaczeniu. Są to jednak owoce, które mogą prowokować powstawanie objawów alergii. Dzieje się tak, ponieważ w organizmie wyzwalana jest wewnętrzna histamina, która powoduje pseudoalergiczne reakcje (identyfikowane potocznie jako „uczulenie na truskawki”). Do częściej alergizujących owoców należą natomiast jabłka. Co ciekawe, alergeny zawarte w ich poszczególnych gatunkach mogą się od siebie różnić, dlatego też uczulenie może ograniczać się do konkretnej odmiany owocu. Dodatkowo – po ugotowaniu większość szkodliwych substancji jest neutralizowana. W wypadku alergii na jabłka (a także wiśnie oraz niektóre typy warzyw) – dość często dochodzi do reakcji krzyżowej przy uczuleniu na pyłki brzozy. Alergizujące właściwości brzoskwini nie dają się z kolei usunąć pod wpływem obróbki termicznej. Oznacza to, że zarówno owoce, jak i ich przetwory mogą uczulać. Jednakże i na ten owoc mamy „sposób” – często wystarczy obrać go ze skórki.

Alergia na cytrusy najczęściej przybiera postać uczulenia na pomarańcze. Zazwyczaj nie wiąże się jednak z groźnymi następstwami, a jedynie z wysypką czy pokrzywką skórną. Jeśli natomiast mówimy o uczuleniu na kiwi – to zawiera ono dość silny alergen, który może wywoływać zarówno zmiany skórne, jak i obrzęk naczynioworuchowy, a nawet zaburzenia oddychania. Leczenie opiera się jak w przypadku większości alergii pokarmowych na modyfikacji diety, tak, aby wyeliminować z niej uczulające substancje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.