Alergia pokarmowa jest problemem powszechnym zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jednak dorośli bynajmniej nie są wolni od tej przypadłości. Źródłem uczulenia może być zarówno określony rodzaj pożywienia, jak i jego pojedynczy składnik. Alergik jest zatem zmuszony do wnikliwszej kontroli swojego jadłospisu, pod kątem obecności potencjalnych zagrożeń.
Alergia na mięso
Co najczęściej uczula dzieci? Głównie białko mleka krowiego, jajka, gluten czy cytrusy. U dorosłych objawy alergii są zazwyczaj powodowane przez ryby, owoce morza, orzechy, pomidory czy seler. Alergiczna reakcja może przebiegać z różnym nasileniem w zależności od siły alergenu ale też od czynników indywidualnych i środowiskowych. Jeśli chodzi o alergię na mięso – nie jest ona aż tak powszechna u dorosłych, niemniej często dotyka najmłodszych. Zazwyczaj uczulenie dotyczy poszczególnych jego gatunków. Najczęściej należą do nich: wieprzowina, wołowina cielęcina.
Z kolei go gatunków o znikomym oddziaływaniu alergizującym zaliczamy: mięso królika, indyka, kurczaka oraz jagnięcinę. Jakie są objawy alergii na mięso? Zaliczamy do nich przede wszystkim zmiany skórne (w postaci pokrzywki, wysypki, obrzęków), objawy ze strony układu pokarmowego (występujące szczególnie u dzieci – biegunka, wymioty, kolka), oraz ze strony układu oddechowego (jak katar, kaszel) oraz inne (anemia, migreny, bezsenność). Leczenie polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej (po uprzednim potwierdzeniu diagnozy przy pomocy specjalnego testu). Należy przy tym pamiętać, że alergia na mięso może być jedynie stanem „przejściowym”, wiele dzieci z niej wyrasta. Wskazana jest jednak ostrożność, również w życiu dorosłym, oraz podawanie mięsa tylko ze sprawdzonych źródeł.