Alergia na czekoladę pojawia się u kilku procent ludzkości. Niektóre osoby w ogóle nie odczuwają przykrości z powodu tego rodzaju alergii, inne zaś bardzo ubolewają nad tym, że nie będą mogły jeść ulubionego przysmaku. W przypadku alergii na czekoladę po kilku lub kilkunastu minutach od zjedzenia jej, na skórze pojawiają się swędzące, suche krostki. Skóra staje się czerwona i swędząca. Po zjedzeniu tego produktu może pojawić się także katar sienny.
Konieczna wizyta u lekarza.
Alergia na czekoladę to bardzo ogólny termin. Składa się ona z białka, mleka, kakao i wielu dodatków smakowych, dlatego trudno określić jednoznaczny alergen, który powoduje niekorzystne objawy. Jeśli ktoś podejrzewa u siebie alergię na czekoladę, powinien powiedzieć o tym swojemu lekarzowi. Pozwoli to na przeprowadzenie dokładnych testów skórnych. W przypadku alergii na czekoladę ciemną, najczęściej winowajcą jest ziarno kakaowca. Należy wtedy unikać wszystkich słodyczy, które zawierają czekoladę, nawet jeśli jest ona jedynie w formie polewy.