Alergie pokarmowe są niestety coraz powszechniejsze. Szczególnym ich typem jest alergia na owoce. Do owoców, które nader często mogą powodować reakcję uczuleniową zaliczamy: truskawki, jabłka, brzoskwinie, kiwi, owoce cytrusowe. Niestety – alergia na owoce wiąże się nie tylko z koniecznością eliminacji ich z jadłospisu, ale też z wykluczeniem przetworów oraz produktów zawierających alergizującą żywność.
Alergizujące owoce Truskawki wbrew obiegowym opiniom rzadko powodują alergię w klasycznym tego słowa znaczeniu. Są to jednak owoce, które mogą prowokować powstawanie objawów alergii. Dzieje się tak, ponieważ w organizmie wyzwalana jest wewnętrzna histamina, która powoduje pseudoalergiczne reakcje (identyfikowane potocznie jako „uczulenie na truskawki”). Do częściej alergizujących owoców należą natomiast jabłka. Co ciekawe, alergeny zawarte w ich poszczególnych gatunkach mogą się od siebie różnić, dlatego też uczulenie może ograniczać się do konkretnej odmiany owocu. Dodatkowo – po ugotowaniu większość szkodliwych substancji jest neutralizowana. W wypadku alergii na jabłka (a także wiśnie oraz niektóre typy warzyw) – dość często dochodzi do reakcji krzyżowej przy uczuleniu na pyłki brzozy. Alergizujące właściwości brzoskwini nie dają się z kolei usunąć pod wpływem obróbki termicznej. Oznacza to, że zarówno owoce, jak i ich przetwory mogą uczulać. Jednakże i na ten owoc mamy „sposób” – często wystarczy obrać go ze skórki.
Alergia na cytrusy najczęściej przybiera postać uczulenia na pomarańcze. Zazwyczaj nie wiąże się jednak z groźnymi następstwami, a jedynie z wysypką czy pokrzywką skórną. Jeśli natomiast mówimy o uczuleniu na kiwi – to zawiera ono dość silny alergen, który może wywoływać zarówno zmiany skórne, jak i obrzęk naczynioworuchowy, a nawet zaburzenia oddychania. Leczenie opiera się jak w przypadku większości alergii pokarmowych na modyfikacji diety, tak, aby wyeliminować z niej uczulające substancje.