Historia uprawiania winogrona sięga odległych czasów. Te pyszne owoce mają w sobie wiele cennych właściwości, odpowiednich także dla alergika.
Winogrona – moc słodkiego grona
Winogrona są bardzo smaczne i słodkie. Oprócz wspaniałego smaku, są źródłem wielu witamin. Mimo dużej zawartości wody, znajdziemy w nich witaminę A, C oraz te z grupy B. W przypadku minerałów, znajdziemy w winogronach potas, fosfor, magnez, żelazo a także pomocy w leczeniu tarczycy jod. Pomagają także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co jest niezbędne do zachowania zdrowia i jego prawidłowej pracy. Nie bez powodu Egipcjanie czy Rzymianie uprawiali winorośl, aby pozyskiwać z owoców wino oraz soki. I choć winorośle są najbardziej popularne w basenie Morza Śródziemnego, to są uprawiane na całym świece. W naszym kraju także cieszą się uznaniem, nie tylko ze względu na pozyskiwane z nich wino, ale dopasowanie do wielu potraw słodkich i wytrawnych.
Owoce dla alergika
Owoce takie jak winogrona mają właściwości przeciwalergiczne. Najlepsze są te naturalne, pozbawione chemii w postaci pestycydów i innych oprysków. Winogrona doskonale nadają się na soczki czy przeciery dla dzieci. Najmłodszym zaleca się podawanie ich bez skórek i pestek. Słodkie grona zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Flawonidy, które niszczą wolne rodniki zapobiegają rozwojowi nowotworów i wielu chorób takich tak miażdżyca czy choroby serca. Najwięcej cennych przeciwutleniaczy mają winogrona czerwone, dlatego warto zjadać je razem z pestkami i skórką. Naukowcy potwierdzają korzystne działanie winogron w walce nowotworami takimi jak rak sutka, rak jelit skóry czy białaczki. Polifenole ukryte w tych owocach chronią wewnętrzne organu człowieka.
Winogrona powinny być spożywane w racjonalnych porcjach. Doskonale sprawdzą się na zaparcia czy pozwolą utrzymać szczupłą sylwetkę. Zarówno alergicy jak i osoby narażone nowotworami czy chorobami cywilizacyjnymi powinny wprowadzić te owoce do codziennej diety. Choć zawierają dużo cukrów i są określane jako wysoko kaloryczne, dają nam energię oraz moc składników odżywczych. Bez problemu dostaniemy je w sklepach przez cały rok. W porze letniej ugaszą nam nie tylko pragnienie, ale staną się zdrową przekąską.
Katarzyna Antos