Alergia pokarmowa na pomidory jest dość łatwa do wykrycia – objawy pojawiają się od razu po ich spożyciu. Charakterystyczne jest, że część alergików nie toleruje pomidorów w formie surowej, a reszta nie może spożywać pomidorów gotowanych. W większości przypadków alergii na pomidory w czasie jedzenia pojawia się obrzęk jamy ustnej i języka, który stanowi bardzo silne ostrzeżenie, że coś jest nie tak.
Różne formy alergii.
Alergia może mieć także formę kontaktową – w przypadku dotknięcia pomidora na skórze pojawia się swędzenie. Jeśli alergia skórna występuje już po kontakcie z pomidorem, nie wolno przystępować do jego konsumpcji. Może to doprowadzić do problemów z drogami oddechowymi, co może skończyć się na ostrym dyżurze. Objawy alergii pokarmowej są także silne, najczęściej objawiają się poprzez dokuczliwą biegunkę. W przypadku alergii pokarmowej na pomidora jest bardzo prawdopodobna alergia na pyłki traw i drzew, na orzechy ziemne oraz na lateks i marchew – w takim przypadku należy unikać wszystkich tych substancji i warzyw.