Czym różni się alergia pokarmowa na mleko od nietolerancji laktozy? Cd.
Fizjologicznie organizm człowieka wytwarza enzym – laktazę, który odpowiada za trawienie laktozy, czyli cukru występującego w mleku (Traczyk, 2013). Najwięcej tej substancji jest produkowanej w okresie dziecięcym. Wraz z wiekiem ilość laktazy spada, co przyczynia się do gorszego przyswajania mleka u osób dorosłych. Jeśli w organizmie brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozłożona i dochodzi do procesów fermentacyjnych w jelicie grubym. U niektórych obserwuje się znaczny spadek poziomu enzymu, co z kolei uniemożliwia trawienie cukru mlecznego. Coraz częściej niedobór lub brak laktazy dotyka również dzieci. Nietolerancji laktozy zazwyczaj towarzyszą takie objawy jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Przypadłości tej nie należy lekceważyć, ponieważ może doprowadzić do zmniejszenia przyswajania substancji odżywczych z jelita i tym samym wystąpienia groźnych dla rozwoju dziecka niedoborów.
W przypadku nietolerancji laktozy leczenie polega na wyeliminowaniu z diety dziecka produktów zawierających cukier mleczny. Jeśli przypadłość ma charakter wrodzony, diety należy przestrzegać do końca życia. Osoby, które cierpią na wtórną nietolerancję laktozy, będą mogły włączyć do diety mleko po wyleczeniu choroby, która doprowadziła do uszkodzenia nabłonka jelita. Niektórzy lekarze zalecają swoim pacjentom przyjmowanie preparatów zawierających laktazę.
Problemy skórne a probiotyki
W badaniach wykazano, że w łagodzeniu zmian skórnych będących wynikiem alergii pokarmowej niezwykle istotną rolę odgrywają mikroorganizmy naturalnie zamieszkujące organizm człowieka (B.Cukrowska i in. 2008). Mikroflora jelitowa odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego. Proces ten może być więc kontrolowany i wspomagany poprzez dostarczanie bakterii probiotycznych z zewnątrz. Probiotyki to żywe, starannie wyselekcjonowane mikroorganizmy, najczęściej bakterie kwasu mlekowego, których działanie prozdrowotne zostało udokumentowane. Działanie takie wykazują m.in. szczepy Lactobacillus paracasei i Lactobacillus casei.
Przykładem probiotyku pomocnego w walce z objawami nietolerancji laktozy i alergii na mleko jest Latopic®. To jedyny dostępny na rynku preparat zawierający starannie wyselekcjonowane, polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane na polskich dzieciach. Obecność tych właśnie bakterii w preparacie jest szczególnie ważna, ponieważ w poszczególnych krajach (szerokościach geograficznych) fizjologiczna mikroflora człowieka może się różnić. Wynika to m.in. z odmiennego sposobu odżywiania. Saszetka preparatu Latopic® zawiera aż 1 mld bakterii – 3 opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 oraz Lactobacillus casei ŁOCK 0900.
Preparat Latopic®, dzięki zachowaniu równowagi mikroflory jelitowej, odpowiada za regulację układu odpornościowego. Przyczynia się również do uszczelnienia bariery jelitowej (w przypadku alergii bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co przekłada się na zwiększoną przepuszczalność dla alergenów). Odgrywa też istotną rolę w zmniejszeniu rozległości i stopnia nasilenia zmian skórnych.
Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, mogą stosować wspomagająco doustny preparat Latopic®. U ludzi dotkniętych tą przypadłością obserwuje się brak lub niedostateczną ilość laktazy jelitowej, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru mlecznego do glukozy i galaktozy. W związku z tym, iż szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie Latopic® wykazują zdolność do aktywnej fermentacji zarówno laktozy, jak i galaktozy, mogą okazać się pomocne w przypadku osób borykających się z nietolerancją laktozy.