Rodzaje alergii

Kompleksowe wsparcie dla dzieci zmagających się z alergią na mleko i nietolerancją laktozy

nietolerancja-laktozy

W ostatnich latach coraz więcej osób zmaga się z problemami skórnymi będącymi konsekwencją odpowiedzi układu immunologicznego na alergeny pokarmowe. Najczęściej alergia pokarmowa ujawnia się u małych dzieci. Alergenem może być  mleko, dużym problemem jest również nietolerancja laktozy.

Czym różni się alergia pokarmowa na mleko od nietolerancji laktozy?

Mianem alergii pokarmowej określamy nieprawidłową reakcję układu immunologicznego pojawiającą się po zjedzeniu artykułu spożywczego, który u większości osób nie przyczynia się do wystąpienia niepożądanych dolegliwości (Robinson).

Wbrew obiegowej opinii nietolerancja laktozy nie jest tożsama z alergią na mleko. Uczulenie stanowi efekt nadmiernej reakcji układu immunologicznego na kontakt z alergenem, w tym przypadku białkami mleka.  Warto zaznaczyć, iż symptomy alergii na mleko pojawiają się natychmiast po jego spożyciu. U osób dotkniętych tą przypadłością najczęściej obserwuje się zmiany skórne – pokrzywkę, wyprysk skórny, zaczerwienienie i świąd oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

nietolerancja-laktozy

Uczulenie na białka mleka krowiego to jedna z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, choć przypadłością tą dotknięte są głównie niemowlęta i małe dzieci, problem ten dotyczy również osób dorosłych. Alergizować może zarówno mleko krowie, jak i kozie, owcze czy napój sojowy. Ryzyko wystąpienia uczulenia na białka mleka wzrasta u dzieci niekarmionych piersią oraz tych, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia. Jeśli dieta eliminacyjna jest prowadzona prawidłowo, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż ok. 3.-5. r.ż. dziecko wyrośnie z alergii.

Według ogólnej klasyfikacji białka występujące w mleku dzielimy na kazeinowe i serwatkowe. Do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych zaliczamy laktoalbuminę, laktoglobulinę, kazeinę, glikoproteinę i beta-laktoglobulinę. Niektóre z wymienionych białek ulegają rozkładowi w wyniku działania wysokiej temperatury podczas gotowania mleka, vide laktoalbumina. Z kolei w przypadku uczulenia na laktoglobulinę, wystarczy zastąpić mleko krowie kozim.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego trudno wskazać charakterystyczne objawy, symptomy uczulenia bywają różne,  jednak najczęściej mają charakter wielonarządowy. Jeśli zauważysz u swojego dziecka częste biegunki, wymioty, zaparcia, bóle brzucha lub niechęć do spożywania mleka, skonsultuj problem z lekarzem.  Wśród objawów uczulenia na białka mleka krowiego wymienia się również refluks żołądkowo-przełykowy oraz zapalenia żołądka i jelit.

Czym różni się alergia pokarmowa na mleko od nietolerancji laktozy? Cd.

Fizjologicznie  organizm człowieka wytwarza enzym – laktazę, który odpowiada za trawienie laktozy, czyli cukru występującego w mleku (Traczyk, 2013). Najwięcej tej substancji jest produkowanej w okresie dziecięcym. Wraz z wiekiem ilość laktazy spada, co przyczynia się do gorszego przyswajania mleka u osób dorosłych. Jeśli w organizmie brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozłożona i dochodzi do procesów fermentacyjnych w jelicie grubym. U niektórych obserwuje się znaczny spadek poziomu enzymu, co z kolei uniemożliwia trawienie cukru mlecznego. Coraz częściej niedobór lub brak laktazy dotyka również dzieci. Nietolerancji laktozy zazwyczaj towarzyszą takie objawy jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Przypadłości tej nie należy lekceważyć, ponieważ może doprowadzić do zmniejszenia przyswajania substancji odżywczych z jelita i tym samym wystąpienia groźnych dla rozwoju dziecka niedoborów.

W przypadku nietolerancji laktozy leczenie polega na wyeliminowaniu z diety dziecka produktów zawierających cukier mleczny. Jeśli przypadłość ma charakter wrodzony, diety należy przestrzegać do końca życia. Osoby, które cierpią na wtórną nietolerancję laktozy, będą mogły włączyć do diety mleko po wyleczeniu choroby, która doprowadziła do uszkodzenia nabłonka jelita. Niektórzy lekarze zalecają swoim pacjentom przyjmowanie preparatów zawierających laktazę.

Problemy skórne a probiotyki

W badaniach wykazano, że w łagodzeniu zmian skórnych będących wynikiem alergii pokarmowej niezwykle istotną rolę odgrywają mikroorganizmy naturalnie zamieszkujące organizm człowieka (B.Cukrowska i in. 2008). Mikroflora  jelitowa odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego. Proces ten może być więc kontrolowany i wspomagany poprzez dostarczanie bakterii probiotycznych z zewnątrz. Probiotyki to żywe, starannie wyselekcjonowane mikroorganizmy, najczęściej bakterie kwasu mlekowego, których działanie prozdrowotne zostało udokumentowane. Działanie takie wykazują m.in. szczepy Lactobacillus paracasei i  Lactobacillus casei.

 

nietolerancja-laktozy

Przykładem probiotyku pomocnego w walce z objawami nietolerancji laktozy i alergii na mleko jest Latopic®. To jedyny dostępny na rynku preparat zawierający starannie wyselekcjonowane, polskie szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane na polskich dzieciach. Obecność tych właśnie bakterii w preparacie jest szczególnie ważna, ponieważ w poszczególnych krajach (szerokościach geograficznych) fizjologiczna mikroflora człowieka może się różnić. Wynika to m.in. z odmiennego sposobu odżywiania. Saszetka preparatu Latopic® zawiera aż 1 mld bakterii  – 3 opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908  oraz Lactobacillus casei ŁOCK 0900.

Preparat Latopic®, dzięki zachowaniu równowagi mikroflory jelitowej, odpowiada za regulację układu odpornościowego. Przyczynia się również do uszczelnienia bariery jelitowej (w przypadku alergii bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co przekłada się na zwiększoną przepuszczalność dla alergenów). Odgrywa też istotną rolę w zmniejszeniu rozległości i stopnia nasilenia zmian skórnych.

Osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy, mogą stosować wspomagająco doustny preparat Latopic®. U ludzi dotkniętych tą przypadłością obserwuje się brak lub niedostateczną ilość laktazy jelitowej, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład cukru mlecznego do glukozy i galaktozy.  W związku z tym, iż szczepy bakterii kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie Latopic® wykazują zdolność do aktywnej fermentacji zarówno laktozy, jak i galaktozy, mogą okazać się pomocne w przypadku osób borykających się z nietolerancją laktozy.

Emolienty – dodatkowe wsparcie w łagodzeniu objawów alergii pokarmowej

W codziennej pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci kluczową rolę odgrywają emolienty, które są również niezwykle przydatne w łagodzeniu zmian skórnych często towarzyszących alergii pokarmowej. Są to preparaty, które jednocześnie natłuszczają skórę i zapewniają jej optymalny poziom nawilżenia  Emolienty pomagają zatrzymać wodę w skórze i chronią ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych m.in. wiatru, alergenów i substancji drażniących, ponieważ uczestniczą w odbudowie i utrzymaniu warstwy hydrolipidowej na powierzchni naskórka  (Szepietowski J. i in., 2011).

Emolienty Latopic® jako jedyne na rynku zawierają metabolity bakterii Lactobacillus, które działają przeciwdrobnoustrojowo i pomagają ograniczyć rozwój gronkowca złocistego. Ponadto  w składzie specyfików znajdziemy też substancje przeciwświądowe – polidokanol (łagodzi podrażnienie i swędzenie) oraz kompleks przeciwświądowy (wosk z ziaren jęczmienia, olej arganowy i ekstrakt z masła shea).

W skład specjalistycznej linii emolientów Latopic® wchodzą następujące produkty: krem do twarzy i ciała, emulsja do ciała  oraz emulsja do kąpieli.

Więcej informacji na temat preparatów Latopic® znajdziesz na stronie www.latopic.pl

Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry

Bibliografia

  1. Cukrowska Bożena, Ceregra Aldona, Rosiak Ilona, Klewicka Elżbieta, Sliżewska Katarzyna, Motyl Ilona, Libudzisz Zdzisława; Wpływ probiotycznych szczepów Lactobacillus casei i paracasei na przebieg kliniczny wyprysku atopowego u dzieci z alergią pokarmową na białko mleka krowiego; 2008; t. 10; 67-70
  2. Robinson F.; Alergia pokarmowa; Brytyjska Fundacja ds. Żywienia, pttz.org/raporty/alergia_pok.doc
  3. Szepietowski Jacek, Kaszuba Andrzej, Adamski Zygmunt, Placek Waldemar, Salomon Joanna, Emolienty w leczeniu schorzeń dermatologicznych: stanowisko grupy ekspertów; 2011; Dermatologia Kliniczna; t. 13 (4); 209-214
  4. Traczyk Władysław; Fizjologia człowieka w zarysie; 2013; PZWL

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Julia

My na poczatku myslelismy, że córeczka ma AZS, bo miała takie krostki, suche na calych nozkach i przed ramionach, ale zniknely po kapieli w emolientach, za to pojawiły sie kolki i takie dziwne zgazowane biegunki, okazalo sie ze to przez niedojrzaly uklad trawienny, pojawila sie nietolerancja laktozy, pediatra polecił nam kolaktaze, kropelki z enzymem laktazy i byla znaczna poprawa.

Zostaw komentarz