Alergia pokarmowa jako utajona alergia to bardzo możliwe zjawisko medyczne. Zdarza się, że osoby żyją z nieświadomością o uczuleniu a nawet lekarze mają problem z jego wykryciem.
Alergia pokarmowa
Uczulenie na pokarmy to często występujący rodzaj alergii. Jest związany z reakcją układu immunologicznego na składniki pokarmowe, które organizm odczytuje jako substancje obce. Lista alergenów nie ma końca. Diagnostykę utrudnia fakt, że do produkcji żywności wykorzystuje się różnego rodzaju substancje chemiczne, które może i wzmacniają smak i wygląd produktów, to niekoniecznie korzystnie działają na nasze zdrowie. Alergia pokarmowa może objawiać się w różny sposób. Oprócz typowych oznak, dotyczących układu pokarmowego, możliwe są zmiany skórne takie jak pokrzywka, świąd czy wysypka. Do najpoważniejszych objawów alergii zaliczamy również wstrząs anafilaktyczny, który w tragicznych przypadkach może skończyć się śmiercią pacjenta.
Alergia pokarmowa – utajona alergia
Utajona alergia pokarmowa to typ alergii IgG. Jej specyfika polega na zaobserwowaniu objawów uczulenia nawet po kilku dniach od zjedzenia danego produktu. Opóźniona reakcja alergiczna utrudnia rozpoznanie przyczyny. Po tak długim czasie ciężko stwierdzić który produkt był sprawcą niepokojących objawów alergii pokarmowej. Objawy alergii często są kojarzone ze stresem czy złym odżywianiem. Tymczasem w wielu przypadkach, przyczyną problemów okazuje się utajona alergia pokarmowa.
Leczenie alergii
W przypadku alergii pokarmowych mówi się o diecie eliminacyjnej, jako skutecznej formie leczenia. To prawda, ale tylko, kiedy alergia zostaje potwierdzona, a dieta zostaje zlecona przez lekarza. Podstawowym krokiem w rozpoczęciu leczenia jest wykonanie testów alergicznych. Tylko w ten sposób wykryjemy alergię pokarmową. Objawy takie jak nadwaga, spadek nastroju, nawracające migreny – to mogą być oznaki utajonej alergii. Należy więc zgłosić się do lekarza i wykonać badania, by rozwiać wątpliwości pojawiających się dolegliwości.
Katarzyna Antos