Alergia pokarmowa na owoce morza
Rasmus Järborg z Unsplash

Alergia na owoce morza należy do częstych dolegliwości – co wskazuje na to, że można być uczulonym na substancje, które nie występują w naszym otoczeniu. Owoce morza to bardzo silne alergeny, a alergia na ten składnik diety jest często połączona z alergią na ryby. Do najczęściej uczulających frutti di mare należą kraby, homary, krewetki i małże.

Niebezpieczeństwo wstrząsu.

Co ciekawe, alergia może pojawić się po kilku latach częstego, bezobjawowego spożywania owoców morza. Niestety, ale częstym objawem tej alergii jest niezwykle groźny wstrząs, który prowadzi do silnego opuchnięcia gardła i zaciskania krtani. Prowadzi to do problemów z oddychaniem. Ten składnik diety nie powoduje uczuleń u dzieci – alergia dotyka wyłącznie osoby dorosłe. Alergenami są mięśnie skorupiaków, które zawierają silnie reagujące białka. W przypadku krewetek do uczulenia dochodzi także po spożyciu kawałka chitynowej skorupy. Jeśli u osoby dorosłej stwierdzi się alergię na owoce morza, nie powinna jeść z nich potraw, nawet jeśli zawierają minimalne ilości skorupiaków.