Alergia na jajka jest drugą – po uczuleniu na produkty mleczne, najczęściej występującą alergią. Objawia się najczęściej u bardzo małych dzieci i wiąże się ze zbyt szybkim rozszerzaniem diety malucha. Jajka mają bardzo dużo białek alergizujących, a należy pamiętać także o tym, że wiele szczepionek jest produkowanych właśnie na białku z tego produktu. Aby zapobiegać występowaniu alergii na jajka, należy wprowadzać żółtka do diety dziecka około siódmego miesiąca życia.
Ostrożnie z karmieniem dzieci.
Jeśli chodzi o białka, zaczekajmy z nimi do pierwszego roku życia. Objawy alergii na jajka są dość mało charakterystyczne, zwłaszcza że nie podajemy go prawie nigdy jako osobnego posiłku, tylko jako dodatek do innych potraw. Alergia na jajko powoduje zaczerwienienie jamy ustnej oraz problemy trawienne. Dziecko może cierpieć na biegunki, ale równie często pojawia się wysypka i zapalenie błon śluzowych. Powoduje ono katar oraz zapalenie spojówek. Najpoważniejszym objawem są dolegliwości związane z układem oddechowym, takie jak astma.