Alergia pokarmowa na czekoladę
Charisse Kenion z Unsplash

Czekolada jest silnym alergenem – około 5 proc. ludzi nie może jej spożywać, z uwagi na niekorzystne objawy występujące po konsumpcji. Alergia spowodowana jest najczęściej nie samą czekoladą, a jednym z jej składników. Niektóre osoby mogą być uczulone na białko mleka krowiego (w czekoladzie mlecznej), natomiast inne na kakao lub orzechy. Alergia na czekoladę ma najczęściej formę skórną.

Słodycze w alergii.

Skóra staje się sucha, łuszczy się i swędzi. Mogą pojawić się także krostki. Uczulenie na czekoladę jest stosunkowo łatwe do wyeliminowania, zwłaszcza jeśli jesteśmy pewni, że jesteśmy uczuleni tylko na czekoladę. Wystarczy całkowicie wyeliminować ją z pokarmu, by cieszyć się zdrowiem. W praktyce okazuje się, że wiele osób, zwłaszcza kobiet, nie potrafi rozstać się ze słodyczami i dalej od czasu do czasu spożywają uczulające praliny, batony i ciastka z czekoladą, doprowadzając do stanu zapalnego skóry, którego nie da się zahamować poprzez zażywanie leków – dlatego tak ważna w leczeniu alergii pokarmowych jest silna wola.