Najważniejszym elementem w przypadku leczenia alergii pokarmowej jest dieta eliminacyjna. Pierwszym krokiem leczenia jest rozpoznanie, na które pokarmy jesteśmy uczuleni.

Różne rodzaje alergii.

W przypadku alergii na warzywa lub owoce reakcja alergiczna następuje niemal od razu po ich spożyciu – na przykład w postaci zaczerwienienia wokół ust. Dzięki temu wiemy, co nas uczuliło i możemy unikać tego składnika diety. W innych przypadkach sprawa jest bardziej skomplikowana, z uwagi na kilkudniowe opóźnienie wystąpienia objawów na skórze, zwykle wysypki. Osoby cierpiące na alergie pokarmowe powinny notować wszystkie pokarmy, które spożyły i prowadzić jednocześnie tabelkę objawów – co pozwoli na poznanie winowajców. Osoba chorująca na alergie powinna spożywać jak najmniej mocno przerobionych, gotowych potraw – które zawierają mnóstwo składników mogących wywołać objawy alergii. Niekorzystnie działa wiele konserwantów oraz barwników, które są powszechnie stosowane w produktach dopuszczonych do sprzedaży w naszych sklepach.