Zboża stanowią duża grupę alergenów. Zawierają gluten, który często uczula. Wśród zbóż nie mogło zabraknąć żyta. Alergia na żyto – jak ją rozpoznać?
Alergia na żyto
Alergia jest nabytą reakcją układu immunologicznego i może trwać cały rok. Zboża to dość mocna grupa alergenów. Uczulenie tego typu może doskwierać alergikowi cały rok kalendarzowy. Żyto pochodzi z Azji. Wyróżniamy aż 10 gatunków tego zboża, które zaliczamy do alergenów wziewnych i pokarmowych. W Polsce uprawia się zazwyczaj żyto zwyczajne. Przyczyną alergii są białka mąki, roztocza kurzu oraz drożdże. Dlatego uczulenia bardzo często pojawia się u osób,które pracują w przemyśle piekarniczo-cukierniczym. Alergeny niewielkich rozmiarów z łatwością przedostają się do dróg oddechowych, wywołując objawy alergii. Zjedzenie produktów, zawierających żyto, także może zakończyć się nieprzyjemnymi reakcjami alergicznymi.
Alergia na żyto – jak ją rozpoznać?
W przypadku alergii pokarmowej, czyli nadwrażliwości na spożycie zboża, jakim jest żyto, pojawiają się objawy, których nie można bagatelizować. Ich obserwacja, pomaga w rozpoznaniu uczulenia. Do najbardziej charakterystycznych zaliczamy uczucie zatkanego nosa, duszności, świszczący oddech czy objawy astmatyczne. Alergeny oddziałują także na układ pokarmowy, co może skutkować pojawieniem się nudności, wymiotów, biegunek czy podrażnieniem gardła. Na skórze wystąpić może pokrzywka, świąd czy wysypka. Objawy są więc zróżnicowane i od indywidualnego organizmu zależy, jak się ujawnią. Alergia na żyto niesie ryzyko anafilaksji, czyli silnych objawów alergicznych. Wstrząs anafilaktyczny to rzadki objaw alergii, ale warto o nim pamiętać, by szybko zareagować w razie potrzeby.
Rozpoznanie alergii na żyto umożliwia test eliminacji i prowokacji. Eliminacja polega na wykluczeniu alergenu z diety i obserwacji zachodzących reakcji. Zwykle objawy alergii ustępują. Prowokacja jest dość ryzykownym testem alergicznym, dlatego musi być wykonywana pod czujnym okiem doświadczonego lekarza. Test polega na podaniu alergikowi alergenu i obserwacji reakcji. Takie badanie niesie ryzyko nagłych i silnych objawów alergii. Inną opcją są testy skórne, które przeprowadzają wszystkie przychodnie alergologiczne w kraju. To najpopularniejsza metoda diagnostyki alergii. Jako badanie uzupełniające, lekarz może zlecić alergikowi testy z krwi, pozwalające na określenie ilości przeciwciał IgE, znaczących dla postępowania alergii. Podwyższony poziom przeciwciał może świadczyć o uczuleniu, co jest podstawą do podjęcia dalszych działań medycznych.
Stwierdzona alergia na żyto wymaga unikania spożycia produktów, zawierających zboże oraz kontaktu z nimi. W leczeniu objawów uczulenia pomocne mogą okazać się leki przeciwhistaminowe.
Katarzyna Antos