Rodzaje alergii

Alergia na jajka

Alergia na jajka

Alergia pokarmowa najczęściej dotyka dzieci i młodzież, choć rozpoznaje się ją również u około 2 – 4 % populacji dorosłych. Alergia pokarmowa polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na składniki pożywienia, wywołanej przez błędne działanie układu immunologicznego. Współcześnie alergie są bardziej powszechne niż to miało miejsce na początku XX wieku. Uczulenie na konkretny pokarm (lub jego składnik) może dawać objawy zarówno bezpośrednio po jego spożyciu, jak i dopiero po kilku dniach. Wiele zależy od czynników indywidualnych oraz od rodzaju alergenu. Najpopularniejsze wśród osób dorosłych są alergie na: ryby i owoce morza, seler, pomidory, orzechy, truskawki, cytrusy, soję czy pszenicę. Częstym alergenem są też jaja kurze (co więcej uczulenie może obejmować również inne gatunki jaj – jak przepiórcze, gęsie czy strusie). Zazwyczaj alergizujące działanie przypisuje się przede wszystkim białku, choć żółtko też może być dla alergika groźne.

Co istotne

Alergia obejmuje nie tylko jajka w czystej postaci, ale także produkty je zawierające – jak makarony, ciasta, słodycze, sosy, przetworzone produkty mięsne, omlety, kremy cukiernicze, lody. Stąd bardzo istotne w przypadku uczulenia jest sprawdzanie składów pożywienia, aby uniknąć przykrych objawów. Do tych zaliczamy m.in. : bóle brzucha, wymioty, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, astmę, a nawet wstrząs anafilaktyczny (przy nietolerancji białka).

Leczenie

Leczenie polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej. Uczulenie na jajko sprawia, że konieczne jest także wprowadzenie do jadłospisu suplementacji tych składników odżywczych, które ono zawiera – a więc witaminy D, żelaza, magnezu, sodu. Współcześnie jednak znalezienie ekwiwalentów nie powinno być kłopotliwe – rynek suplementów dopasowuje się bowiem do naszych potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.