cynamon

Przyprawy dopełniają smak przygotowanych potraw. Niestety, bywają także przyczynami uczuleń.

Niektóre przyprawy są sprawcami alergii, z którymi wiążą się różne objawy. Poznajmy bliżej najpopularniejsze z nich.

Anyż

Przyprawa ta zawiera alkaloidy oraz śluzy, które mogą wywołać pokrzywkę na naszej skórze. Wypicie nawet niewielkiej ilości likiery anyżowego może skończyć się nieprzyjemnymi wypryskami w jamie ustnej.

Sezam

Sezam jest jedną z najgroźniejszych przypraw. Jego spożycie przez alergików często kończy się wstrząsem anafilaktycznym. W takim przypadku niezbędna będzie fachowa pomoc medyczna.

Curry

Ta indyjska przyprawa jest w naszym kraju bardzo popularna. U osób uczulonych na curry zwykle drętwieje język. Alergicy na pyłki olchy i leszczyny znajdują się w grupie ryzyka uczulonych na curry.

Cynamon

Ten składnik idealnie komponuje się z jabłkami, przez co jest często dodawany do różnych wypieków. Zawiera on duże ilości aldehydów i alkoholi. Objawami uczulenia na cynamon jest nadmierna potliwość i spuchnięte dziąsła.

Pieprz

pieprz

Nie wyobrażamy sobie wielu potrawa bez doprawienia ich pieprzem. Ta przyprawa może wywołać ciężkie zapalenie skóry i przewodu pokarmowego. Pieprz zielony i kajeński zachowują wszystkie właściwości uczulające nawet po obróbce termicznej. Zdecydowanie mniej groźny jest pierz czarny i biały.

Już samo wdychanie zapachu przyprawy bądź jej kontakt ze skórą może wywołać reakcje alergiczne. Często pojawiają się takie objawy jak kichanie, pieczenie ust, swędzenie czy obrzęk skóry. Zdarza się, że osoby mogą być uczulone na kilka różnych przypraw. W takim przypadku nie zaleca się stosowania wszelkich mieszanek, które mogą zawierać sporą ilość alergenów. Alergicy powinni uważać na stosowane przyprawy oraz regularnie przyjmować leki przeciwhistaminowe. Ścisła dieta może być rozwiązaniem na tego typu problem.