Alergia pokarmowa jest to choroba, której źródeł można dopatrywać nie tylko w czynniku genetycznym. Choć jest on bardzo istotny, nie można nie doceniać wpływów środowiska, w którym żyjemy.
Żywność silnie przetworzona
Zwłaszcza współcześnie często mamy kontakt z żywnością silnie przetworzoną, modyfikowaną, zawierającą barwniki i konserwanty. Ich nadmierna ilość może prowadzić do pojawienia się alergii pokarmowej. Jednak nie tylko – możemy bowiem wyróżnić również alergeny naturalne, odpowiedzialne za większość uczuleń. Najczęściej reakcję alergiczną powodują : produkty pochodzenia roślinnego, zawierające zboża glutenowe, orzeszki ziemne, soja, groszek, soczewica, marchew, seler, pomidory, truskawki, poziomki, cytrusy, banany; oraz zwierzęcego – mleko i jego przetwory, jaja, skorupiaki, ryby.
Dziecięce uczulenia
W największej ilości przypadków dziecięcych występuje uczulenie na białko mleka krowiego – u niemowląt procent ten waha się od 1,8 – 7,5 % , natomiast u dzieci w wieku do lat 4 – od 2,2 – 2,8%.
Często występuje również alergia na białko jaja kurzego, a także zboża glutenowe: pszenicę, żyto, jęczmień.
Do groźnych alergii należy również uczulenie na ryby – które może być ograniczone tylko do pewnych gatunków (jak śledź, tuńczyk, węgorz czy dorsz). W wypadku spożycia ryby może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Podobnie w wypadku uczulenia na białko orzechów ziemnych. To alergia, która najczęściej doprowadza do śmierci. Często u osób uczulonych niebezpieczne może być samo wykonanie testu skórnego z alergenami.
Warzywa i przyprawy
Spośród warzyw – najczęściej można zauważyć u chorych uczulenie na seler. Jeżeli zaś chodzi o owoce to truskawki dzierżą niechlubną palmę pierwszeństwa. Z kolei do najczęściej uczulających przypraw należą: cynamon, kolendra, czosnek granulowany.