Konserwanty znajdują się niemal w każdym produkcje spożywczym. Osoby, które cierpią na alergię pokarmową na konserwanty, powinny wystrzegać się żywności przetworzonej. Warto wtedy zwrócić uwagę na żywność ekologiczną i przygotowywać posiłki w domu. Z uwagi na bardzo dużą ilość dodatków do żywności, które są oznaczone znaczkiem E, trudno jednoznacznie określić jaki dodatek jest szkodliwy.
Objawy uczulenia.
Warto podkreślić, że niemal wszystkie dodatki dopuszczone do obrotu są zarejestrowane jako substancje bezpieczne i tylko kilka z nich może powodować uczulenie. Objawy uczulenia na konserwanty są różnorodne. Po pierwsze, należą do nich zmiany skórne w formie pokrzywki i obrzęków. W niektórych przypadkach od razu po spożyciu jakiejś potrawy można zauważyć objawy uczulenia – wokół ust pojawia się czerwona, piekąca obwódka. Objawy pokarmowe przypominają zatrucie – należy do nich ból żołądka oraz biegunka lub wymioty. Może pojawić się także atak astmy, bądź wstrząs oddechowy, jednak do takich sytuacji dochodzi rzadziej, niż w przypadku na przykład białek mleka krowiego.