Zupa jarzynowa z batatami i kurczakiem
Składniki:
marchew, brokuły, kalafior (gotowa mieszanka)
1/2 l bulionu z kurczaka
1 pierś z kurczaka
1 batat
3 łyżki suszonej cebuli
2 łyżki świeżego koperku
4 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 liść laurowy
szczypta ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i smażymy na oliwie. Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Bulion zagotowujemy wraz z liściem laurowym i zielem. Następnie dodajemy do niego czosnek,cebulę, kurczaka i bataty. Do zupy dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz. Podajemy posypaną posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowa z batatami
Składniki:
4 ogórki kiszone
1 cebula
1 batat
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta kminku
mleko kokosowe
1 l wody
oliwa z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy na oliwie razem z listkami laurowymi, zielem i kminkiem. Po 5 minutach zalewamy je wodą i gotujemy przez 15 kolejnych minut. Następnie wyciągamy liście i ziele oraz miksujemy. Zupę podajemy z kleksem z mleka kokosowego.