nietolerancja-laktozy

W ostatnich latach coraz więcej osób zmaga się z problemami skórnymi będącymi konsekwencją odpowiedzi układu immunologicznego na alergeny pokarmowe. Najczęściej alergia pokarmowa ujawnia się u małych dzieci. Alergenem może być  mleko, dużym problemem jest również nietolerancja laktozy.

Czym różni się alergia pokarmowa na mleko od nietolerancji laktozy?

Mianem alergii pokarmowej określamy nieprawidłową reakcję układu immunologicznego pojawiającą się po zjedzeniu artykułu spożywczego, który u większości osób nie przyczynia się do wystąpienia niepożądanych dolegliwości (Robinson).

Wbrew obiegowej opinii nietolerancja laktozy nie jest tożsama z alergią na mleko. Uczulenie stanowi efekt nadmiernej reakcji układu immunologicznego na kontakt z alergenem, w tym przypadku białkami mleka.  Warto zaznaczyć, iż symptomy alergii na mleko pojawiają się natychmiast po jego spożyciu. U osób dotkniętych tą przypadłością najczęściej obserwuje się zmiany skórne – pokrzywkę, wyprysk skórny, zaczerwienienie i świąd oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

nietolerancja-laktozy

Uczulenie na białka mleka krowiego to jedna z najczęściej spotykanych alergii pokarmowych, choć przypadłością tą dotknięte są głównie niemowlęta i małe dzieci, problem ten dotyczy również osób dorosłych. Alergizować może zarówno mleko krowie, jak i kozie, owcze czy napój sojowy. Ryzyko wystąpienia uczulenia na białka mleka wzrasta u dzieci niekarmionych piersią oraz tych, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia. Jeśli dieta eliminacyjna jest prowadzona prawidłowo, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, iż ok. 3.-5. r.ż. dziecko wyrośnie z alergii.

Według ogólnej klasyfikacji białka występujące w mleku dzielimy na kazeinowe i serwatkowe. Do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych zaliczamy laktoalbuminę, laktoglobulinę, kazeinę, glikoproteinę i beta-laktoglobulinę. Niektóre z wymienionych białek ulegają rozkładowi w wyniku działania wysokiej temperatury podczas gotowania mleka, vide laktoalbumina. Z kolei w przypadku uczulenia na laktoglobulinę, wystarczy zastąpić mleko krowie kozim.

W przypadku alergii na białka mleka krowiego trudno wskazać charakterystyczne objawy, symptomy uczulenia bywają różne,  jednak najczęściej mają charakter wielonarządowy. Jeśli zauważysz u swojego dziecka częste biegunki, wymioty, zaparcia, bóle brzucha lub niechęć do spożywania mleka, skonsultuj problem z lekarzem.  Wśród objawów uczulenia na białka mleka krowiego wymienia się również refluks żołądkowo-przełykowy oraz zapalenia żołądka i jelit.