świeża ryba

Najlepsze ryby to te świeże, prosto z hodowli. Nie zawsze mamy dostęp do miejsc, gdzie sprzedaje się bezpośrednio złowione ryby. Częściej wybieramy te dostępne w supermarketach czy na targowiskach. I choć pływają tam w wodzie i są przy nas łowione, nie mamy gwarancji, że są świeże. Jak rozpoznać świeżego karpia czy inną rybę?

Świeża ryba – zdrowa ryba

Zepsuta ryba może nam zaszkodzić. Przeleżała kilka dni i spożyta, może wywołać dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunki, nudności czy wymioty. Ryby szybko się psują, więc te świeżo złowione należy szybko oprawić i zjeść. Dlatego restauracje czy lokale gastronomiczne mają każdego dnia dostawę świeżych ryb i owoców morza, bądź same zaopatrują się u lokalnych hodowców czy rybaków. W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, udamy się po karpie oraz inne ryby, z których przygotujemy pyszne potrawy świąteczne.

Jak ją rozpoznać?

Mamy coraz lepszy dostęp do wysokiej jakości produktów pokarmowych. Jesteśmy świadomymi konsumentami, więc chcielibyśmy nabywać ryby, które spełniają nasze oczekiwania. Musimy liczyć się z tym, że ryba kupiona w supermarkecie nigdy nie dorówna tej, dostępnej na przystani rybackiej czy targu rybnym. O zatrucie pokarmowe nietrudno, dlatego podpowiadamy, jak rozpoznać świeżą i zdrową rybę. Na początku należy przyjrzeć się jej oczom, które powinny być błyszczące i świecące, zupełnie tak, jakby nasza rybka jeszcze chwilę temu swobodnie pływała sobie w zbiorniku wodnym. Wklęsłe, matowe oczy nie zwiastują nic dobrego, takich ryb pod żadnym pozorem nie kupujmy. Skrzela świeżej ryby także mają znaczenie. Różowe, a nawet purpurowe to dobry znak, zaś szare i matowe powiedzą nam o tym, że ryba nie nadaje się już do spożycia. Kolor skrzeli różnić się może w zależności od gatunku danej ryby. Mięso ryby powinno być sprężyste,nie może zmieniać koloru po dotknięciu. Zawsze będzie wracać do swojego kształtu, gdy mamy styczność ze zdrową i świeżą rybą. Zapach także może wzbudzić nasze podejrzenia, szczególnie gdy jest ostry i nieprzyjemny. Delikatna woń ryby to zupełnie normalna cecha, ze spokojem możemy kupić taką rybę. Dobrym odruchem będzie powąchanie środka wypatroszonej ryby.

karpIstnieje sposób, w jaki możemy sprawdzić, czy zakupiona przez nas ryba jest świeża. W tym celu zanurzamy ją w misce z wodą. Jej wypłynięcie na powierzchnię będzie świadczyć o zepsuciu. Kupujmy więc ryby u sprawdzonych hodowców. Unikajmy ryb z supermarketów, szczególnie produktów mrożonych, które w żadnym wypadku nie smakują tak samo, jak te świeżo złowione.

Katarzyna Antos