Temat alergii pokarmowych jest niezwykle rozbudowany, a sam podział jej rodzajów uzależniony od wielu czynników. Pośród mnogości wszelkich możliwości zaprezentowania poszczególnych rodzajów alergii pokarmowych, na potrzeby niniejszego artykułu przyjmijmy podział wyróżniający alergie według alergenów wywołujących nieprawidłowe reakcje organizmu.

Można zatem z powodzeniem przyjąć, że mamy zarówno alergie pokarmowe o podłożu naturalnym, jak i nadwrażliwość na dodatki spożywcze.
Zacznijmy od omówienia problemu alergenów naturalnego pochodzenia, do których w głównej mierze zaliczane są produkty bogate w białka roślinne oraz zwierzęce, żywność zawierająca histaminę lub taka, która sprzyja uwalnianiu histaminy, dodatkowo często pojawia się nadwrażliwość na biogenne aminy, oraz reakcja alergiczna na produkty zawierające naturalny kwas salicylowy.
Osoby cierpiące na alergię pokarmową wywoływaną przez naturalne alergeny, tj. białka roślinne i zwierzęce, powinny unikać spożywania mięsa różnych gatunków zwierząt, ryb, jaj, a także wszelkiego rodzaju produktów bogatych w białko roślinnego pochodzenia. Nietolerujący histaminy mogą dostać ataku alergii po spożyciu m.in. pomidorów, szpinaku, wołowiny, cielęciny, kiszonej kapusty, truskawek, czekolady, kakao, jaj, a także ryb. Jeżeli główną przyczyną problemów są biogenne aminy, wówczas szkodliwe dla zdrowia stają się owoce, warzywa, a także używki.
Jak już wspomniano, przyczyną reakcji alergicznych mogą być także specyficzne dodatki stosowane przy produkcji żywności, tj. barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, czy chociażby środki zagęszczające.
W rzeczywistości niezwykle trudno samodzielnie ustalić przyczyny występowania alergii pokarmowych, ponieważ zdecydowana większość czynników wywołujących reakcje alergiczne występują w pokarmach wspólnie. Tylko i wyłącznie specjalistyczne badania mogą jednoznacznie wskazać przyczyny występowania nadwrażliwości pokarmowej, a tym samym efektywniej przeciwdziałać jej objawom