herbata

Doskonale wiemy, że zielona herbata jest źródłem zdrowia, ale nie wszyscy mają pojęcie o tym, jak cenne są sproszkowane liście zielonej herbaty. Matcha – zdrowie w proszku. Dlaczego warto wprowadzić ją do diety?

Matcha – japońska herbata

Matcha jest uznawana za najzdrowszą herbatę świata. Wytwarzana jest z liści, doskonale nam znanej zielonej herbaty, które są przetwarzane na proszek. Sproszkowane liście mają zielony kolor. Matcha zawdzięcza swoją barwę liściom, które są specjalnie osłaniane przed promieniowaniem słonecznym, by były bledsze niż liście, przeznaczone na inne gatunki herbaty. Liście są zbierane i suszone, a następnie ścierane na proszek, który możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznymi produktami, herbatami czy coraz częściej w sieciach supermarketów i delikatesów.

Matcha – codzienna porcja zdrowia

Herbata typu matcha, jest jeszcze bardziej zdrowsza niż tradycyjna zielona herbata. Tutaj wykorzystujemy całe liście i ich cenne składniki odżywcze, a nie tylko napar z rośliny. Liście zawierają aminokwasy, które nadają herbacie niezwykły aromat i słodki smak. Matcha jest źródłem antyoksydantów. Jak wiemy, zapobiegają one nowotworom, chorobom serca, cukrzycy czy nadciśnieniu. Liczba przeciwutleniaczy, zawartych w jednej filiżance matchy, jest znacznie większa, niż w przypadku zwykłej zielonej herbaty. Matcha dostarcza organizmowi niezbędnej energii, więc jest alternatywnym rozwiązaniem dla miłośników kawy. W jej składzie wyróżnia się L-teanina. Substancja działa podobnie jak kofeina, z tą różnicą, że nie musimy obawiać się negatywnych skutków jej spożycia. By uzyskać efekt energetycznego napoju, herbatę musimy parzyć nie dłużej niż 3 minuty. Cenna L-teanina może działać także odwrotnie, uspokajając i stabilizując nasz nastrój. Wystarczy, ze będziemy parzyć matchę, przez 5-7 minut, by zyskać pyszną i zdrową herbatę, która pomoże się nam zrelaksować.

Matcha – jak ją przygotować?

Gdy już kupimy matchę, ważny jest sposób przygotowania herbaty. W sklepach z herbatą, są dostępne specjalne przyrządy, ułatwiające przygotowanie napoju. Ale wcale nie musimy się w nie zaopatrywać. Wystarczą nam sprzęty, które mamy w naszej kuchni. Miseczka, coś do ubijania i sitko, mogą okazać się niezbędne. Sproszkowaną herbatę dozujemy łyżką. japońska herbataDo przygotowania zdrowej herbaty wystarczy jedna łyżka proszku, którą zalewamy ok. 200 ml wody, o temperaturze maksymalnej 80 stopni. Następnie spieniamy napój, wykorzystując do tego ubijaczkę lub spieniacz do mleka. Gdy na powierzchni herbaty pojawi się pianka, napój jest już gotowy. Teraz wystarczy cieszyć się smakiem matchy. Proszek możemy wykorzystywać do przygotowania, ciast, lodów i innych deserów.

Katarzyna Antos