warzywo

Uwielbiamy kukurydzę w każdej formie, ale co tak naprawdę o niej wiemy? Jaka kukurydza jest najbardziej zdrowa, dlaczego powinna stanowić element naszej diety? Sprawdzamy kukurydzę pod lupą i odpowiadamy!

Złote łany kukurydzy

Złocista kukurydza występuje m.in. w Meksyku, ale w Polsce chętnie jest uprawiana. Stanowi źródło paszy dla zwierząt czy pokarmy dla ludzi. Kukurydza czy mąka z niej pozyskiwana jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Ta zwyczajna, to najbardziej ekonomiczny gatunek. Uwielbiamy kukurydzę za smak, łatwą dostępność i niską cenę. W sezonie letnim chętnie kupujemy złote kolby, które gotujemy lub grillujemy. Przez cały rok mamy dostęp do kukurydzy czy mąki kukurydzianej. Dlaczego warto ją stosować? Co takiego skrywają w sobie złote ziarna?

Zdrowe warzywo

Roślina o nazwie kukurydza to zdrowe i wartościowe warzywo. Co ciekawe, obróbka termiczna w formie gotowania tylko zwiększa dobroczynne właściwości warzywa. Nic tylko gotować i cieszyć się wspaniałym smakiem kukurydzy. W większość to skrobia jest składnikiem kukurydzy. Jedząc ją zostajemy nasyceni na długi czas. Skrobia zaliczana jest do węglowodanów, które są dostawcą energii dla naszego organizmu. Oprócz skrobii, dostarcza nam także błonnika, który reguluje przemianę materii. A wszystko z korzyścią dla całego układu pokarmowego i naszego zdrowia. Wystarczy jedna szklanka kukurydzy dziennie, by wspierać zdrowie i zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Kukurydza jest źródłem antyoksydantów, witaminy E oraz selenu. Przeciwutleniacze zawarte w roślinie chronią przed chorobami oczu, takimi jak zaćma. Dodatkowo poprawiają widzenie, więc choćby ze względu na narząd wzroku warto ją spożywać. Miedź, fosfor czy żelazo to również niektóre z minerałów, dostarczanych przez kukurydzę.

Kukurydza dla każdego

Kukurydza to warzywo polecane małym i dużym. Dzięki zawartości kwasu foliowego, z pewnością pomoże kobietom starającym się o dziecko i tym już w okresie ciąży. Witaminy z grupy B wzmacniają włosy i obniżają poziom złego cholesterolu. Jej spożycie przyczynia się do poprawy wyglądu cery i odporności organizmu. Najczęściej spożywamy kukurydzę konserwową, czyli z puszki. Zawiera ona dokładnie tyle samo antyoksydantów co świeża kolba. Warto podkreślić, że ziarna tego warzywa nie są tuczące. Możemy więc bez obaw o sylwetkę dodawać kukurydzę do różnych potraw, o każdej porze roku. Doskonałym składnikiem zdrowej diety jest także mąka kukurydziana, z której przygotujemy chleb, naleśniki czy słodkie wypieki. Popcorn, tak lubiany przez najmłodszych jest zdrową przekąską, o ile przygotujemy go samodzielnie, bez dodatku tłuszczu oraz soli.

gotowanaKukurydzę warto jeść, zarówno tę z puszki, jak i z kolby. W zdrowej i racjonalnej diecie nie może zabraknąć cennych witamin i minerałów, więc korzystajmy w pełni z tego, co daje nam natura.

Katarzyna Antos