chleb

Produkty żywnościowe mają swój termin przydatności do spożycia. Dbając o swoje zdrowie i bezpieczeństwo, raczej sprawdzamy jedzenie, zanim weźmiemy je do ust. Okazuje się jednak, że niektóra żywność nadaje się do spożycia nawet po terminie. Jakie produkty można jeść po upływie terminu ważności?

Termin przydatności do spożycia

Termin ważności produktów jest ważną informacją dla sklepu i klienta. Dzięki niemu wiadomo, ile dany produkt może spędzić na półce oraz do kiedy możemy ze spokojem go skonsumować. Data ważności pozwala na uniknięcie przykrych dolegliwości zdrowotnych, których możemy się nabawić. Ale nie zawsze scenariusz maluje się w czarnych barwach. Niektóre z produktów nadają się do spożycia także po terminie ważności. Wcale nie muszą wylądować w koszu. I tak marnuje się ogromne ilości jedzenia, dlatego sprawdźmy, które produkty mogą nieco dłużej zostać w naszej spiżarni.

Pieczywo

Chleb czy bułki najlepiej smakują świeże, przyniesione prosto z piekarni. Pieczywo, zwłaszcza to całkowicie naturalne szybko traci swój smak i czerstwieje. Dopóki na chlebie czy bułkach nie dostrzeżemy śladów pleśni, spokojnie możemy je wykorzystać w kuchni. Czerstwe pieczywo może posłużyć jako bułka tarta, tosty czy grzanki. Inną opcją jest wykorzystanie pieczywa jako paszy dla zwierząt hodowlanych czy karmy dla kaczek oraz łabędzi. Jeśli zostanie nam duża ilość pieczywa, której na pewno nie będziemy w stanie zjeść w krótkim czasie, zamroźmy je. W sytuacji awaryjnej chleb zamrażalki może nas uratować.

Kawa

Kawa jest produktem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Zachwyca wyrazistym smakiem i aromatem oraz terminem przydatności do spożycia. Popularna jest kawa rozpuszczalna, której smakiem możemy cieszyć się nawet przez 20 lat po upływie daty ważności. O ile oczywiście będziemy ją odpowiednio przechowywać. Inaczej jest z kawą w ziarnach, którą w lodówce możemy trzymać przez 3 lata po terminie. Na szczęście w sklepach nie brakuje kawy, więc nie musimy robić tak długotrwałych zapasów.

Czekolada

Wątpimy, by u kogokolwiek czekolada była długo przechowywana. Raczej znika w mgnieniu oka. Ale w przypadku, kiedy znajdziemy tabliczkę, głęboko ukrytą w czeluści kuchennych szafek, nie obawiajmy się jej skonsumować. Czekolada nadaje się do jedzenia do trzech miesięcy po upływie terminu przydatności. Tabliczkę możemy równie dobrze wykorzystać do wypieków. Trwałość produktu zawdzięczamy cukrze, który nie tylko nadaje smaku, ale także odpowiednio konserwuje. Dlatego zauważmy, że słodycze zwykle mają długi termin ważności.

Produkty zbożowe

termin ważnościProdukty zbożowe, takie jak kasze, ryż i makarony mogą przez lata leżeć w naszej kuchni. I wciąż będą nadawały się do jedzenia. Sypkie produkty żywnościowe powinniśmy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. Z powodzeniem przygotujemy z nich wiele pysznych dań, nawet jeśli termin widoczny na opakowaniu dawno już minął.

Katarzyna Antos