masło klarowane

Masło klarowane to znany produkt, który jest wykorzystywany nie tylko przez kucharzy. Ghee, czyli masło klarowane, to także odpowiedni produkt dla alergika.

Ghee, czyli masło klarowane

Ghee jest określane jako płynne złoto. To rodzaj masła klarowanego, wytwarzanego z tłuszczu zwierzęcego. Tłuszcz ten gotuje się przez długie godziny, otrzymując w efekcie masło klarowane. Usuwa się wszystkie szumowiny i osady z masła, dzięki czemu powstaje klarowna konsystencja masła. Ghee ma długi okres spożycia i nadaje się do gotowania. Charakteryzuje się wieloma właściwościami, które warto poznać.

Masło klarowane dla alergika

Masło klarowane jest zalecane jako element diety alergika. Powinny poznać je osoby z nietolerancją laktozy oraz kazeiny. Ghee, czyli masło klarowane jest wolne od substancji, które znajdziemy w jego tradycyjnej formie. Poprzez długotrwałe gotowanie na małym ogniu, pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń. W rezultacie dostajemy czyste i zdrowe masło.

Ghee dla zdrowia

Niedobór kwasu masłowego może przyczynić się do nieprzyjemnych dolegliwości, ze strony układu pokarmowego, takich jak nudności czy bóle brzucha. Ghee pomaga uzupełnić niedobory odporności organizmu. Sprawdza się także przy braku witamin czy soli mineralnych. Zdecydowanie warto wprowadzić do diety potrawy, zawierające masło klarowane. Nawet Ajurweda mówi o pozytywach, które niesie masło klarowane. Według niej, ghee oczyszcza organizm z toksyn. Osoby, które cenią sobie właściwości antyoksydacyjne, powinny zwrócić uwagę na tego typu masło.

masłoGhee, czyli masło klarowane nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy mu temperatura pokojowa, szczelne opakowanie i ochrona przed promieniami słońca. W sklepach be problemu kupimy masło klarowane, choć samodzielnie również możemy zrobić taki produkt, doskonały do gotowania.

Katarzyna Antos