młode ziemniaki

Sezon na młode ziemniaki trwa. Uwielbiamy ich smak, więc chętnie przygotowujemy je na obiad w letni czas. Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Ziemniaki dla małych i dużych

Młode ziemniaki charakteryzują się wyjątkowym smakiem, dlatego tak je lubimy, Najsmaczniejsze są małe bulwy, które wymagają cierpliwości podczas ich obierania. Młode ziemniaki możemy wprowadzić do diety malucha już od 5 miesiąca życia dziecka. Najlepiej wybierać ziemniaki z upraw ekologicznych, wolne od pestycydów i innej szkodliwej chemii. Warto zwrócić uwagę na stan bulw. Nie mogą być zielone czy uszkodzone. Warzywa to źródło węglowodanów. Jedząc ziemniaki dostarczamy organizmowi energii do działania. Sycą na długi czas i dostarczają błonnika, odpowiedzialnego za sprawne działanie układu trawiennego. Powinniśmy uważać na kaloryczność. Same ziemniaki ugotowane w sposób tradycyjny czy upieczone bez dodatku tłuszczu, nie zaszkodzą naszej figurze, ale te smażone już mogą. Przygotowując młode ziemniaki zrezygnujmy z tłuszczu.

Źródło witamin i minerałów

Kto by pomyślał, że młode ziemniaki mogą dostarczyć nam witaminy C. Ta zwykle kojarzona jest z cytrusami i zieleniną. Jednak bulwy rosnące w ziemi także mogą przyczynić się do naszego zdrowia. Najwięcej witaminy C zawierają jak najmłodsze ziemniaki. Wiec nie warto zwlekać, tylko sięgać po nie jak tylko pojawią się w sklepach. Wzmocnią odporność, poprawia ważny zmysł, jakim jest wzrok oraz naczynia krwionośne. Nic, tylko wprowadzić młode ziemniaki do letniej diety. Zdecydowanie kobiety w ciąży powinny jeść je dość często, ponieważ zapobiegają wieloma dolegliwościom, które towarzyszą w tym stanie. Głownie zaparciom czy biegunkom.

Ziemniaki mają w sobie także potas, który wpływa korzystnie na ciśnienie, ale wtedy uważajmy na sól, która w nadmiarze szkodzi. Nie tylko potas jest cennym minerałem w tych znanych warzywach. Nie możemy pominąć takich minerałów jak magnez i fosfor, które niwelują stres, czy siarka, żelazo, jod.

Młode ziemniaki w codziennej diecie

młodeMłode ziemniaki mają cienką skórkę, której nie musimy obierać nożykiem. Wystarczy dokładnie je wyszorować. Zachowamy wówczas najwięcej witamin,ukrytych w bulwie. Najlepszym rozwiązaniem będzie ugotowanie ziemniaków w osolonej wodzie, co powinno zająć nam jakieś 20 minut. Dobrą, a przede wszystkim zdrową opcją będzie gotowanie na parze, gdzie warzywa zachowują najwięcej substancji odżywczych. Podane z koperkiem i świeżą surówką będą pysznym dodatkiem do obiadu czy samodzielnym daniem. Młode ziemniaki fantastycznie smakują z chłodnikiem, przygotowanym z sezonowych warzyw, na bazie jogurtu naturalnego czy kefiru.

Katarzyna Antos