Dzień Dziecka

W Dzień Dziecka możemy pozwolić sobie na chwilę słabości w postaci czegoś słodkiego. Czy robimy prezent swoim pociechom czy sobie samym, przygotujmy coś wyjątkowego i pysznego. Desery na Dzień Dziecka urozmaicą zwykłe wyjście na lody. Co przygotować, by dobrze świętować?

Czas na deser!

Nie wyobrażamy sobie Dnia Dziecka bez czegoś słodkiego. Lody, gofry, ciastka czy inne słodycze są uwielbianie przez najmłodszych. A w tak szczególny dzień możemy pozwolić maluchom i sobie na odrobinę szaleństwa. Zamiast wyjścia na lody proponujemy samodzielne przygotowanie deseru. Wspólna praca w kuchni może okazać się doskonałą zabawą nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny, a taki deser z pewnością będzie smakował nieziemsko. Najwyższy czas na deser!

Kolorowe muffiny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)
  • lukier
  • kolorowe lentylki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i pozostawiamy do wystudzenia. Suche składniki łączymy z mokrymi na jednolitą masę. Wylewamy ciasto do papilotek i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy lukrem i lentylkami.

Trufle

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżki syropu klonowego
  • patyczki do szaszłyków
  • kolorowa posypka

Przygotowanie:

W misce łączymy mąkę, sól, kakao i orzechy. Masło orzechowe łączymy z syropem klonowym. Składniki mieszamy i dodajemy mleka, tak by można było ulepić kulki. Z syropu, oleju i soli robimy polewę, w której maczamy trufle nabite na patyczki do szaszłyków. Następnie obtaczamy kulki w kolorowej posypce cukrowej i podajemy.

Owocowe szaszłyki

Składniki:

  • truskawki
  • jabłko
  • kiwi
  • banan
  • arbuz
  • winogronamuffiny
  • czekolada
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Owoce kroimy na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy polane roztopioną czekoladą lub sosem czekoladowym.

Katarzyna Antos