Alergia pokarmowa u dorosłych
Lily Banse z Unsplash

Alergia pokarmowa to przypadłość, w wyniku której dochodzi do nieprawidłowej reakcji organizmu na określone pokarmy(tolerowane przez zdrowych ludzi). Mogą one być groźne dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach – życia.
Alergia pokarmowa występuje wśród dorosłych 2 razy rzadziej niż u dzieci. Mimo wszystko – stanowią oni 2 – 4 % populacji. Po spożyciu określonego pokarmu (nie wywołującego żadnych reakcji w zdrowym organizmie) u takich osób występuje zespół powtarzalnych objawów.
Do najczęstszych reakcji alergicznych należą:
– ból brzucha, wzdęcia; skurcze;
– biegunka; nudności; wymioty;
– zmiany w zachowaniu; apatyczność; trudności w koncentracji;
– objawy skórne – wypryski, atopowe zapalenie skóry;
– owrzodzenia w jamie ustnej;
– wstrząs anafilaktyczny (najgroźniejsza dla zdrowia i życia reakcja);
Osoby dorosłe zazwyczaj są uczulone na: orzechy, owoce morza, ryby, seler, pomidory, zboża (i zawarty w nich gluten), soję, cytrusy, przyprawy.
Alergia na orzeszki ziemne daje bardzo liczne objawy. Jest to również ten rodzaj uczulenia pokarmowego, który najczęściej wywołuje wstrząs anafilaktyczny, mogący prowadzić do śmierci. Często pojawia się również pokrzywka, oraz obrzęk górnych dróg oddechowych. Oprócz tego może wystąpić biegunka, napad astmy czy świądu. Do reakcji alergicznej dochodzi w czasie od kilku minut do kilku godzin od spożycia feralnych orzeszków.
Uczulenie na seler również daje szereg objawów klinicznych, takich jak: rumień, pokrzywka, obrzęki, astma, nieżyt nosa. Dodatkowo w połączeniu z wysiłkiem fizycznym może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego (podobnie jak niektóre ryby i skorupiaki, cytrusy).
Dodatkowo u dorosłych mogą wystąpić tzw. nietolerancje pokarmowe – najczęściej laktozy, czyli cukru mlecznego, który występuje np. w nabiale ( oprócz jogurtów i kefirów o obniżonej zawartości tego cukru), oraz glutenu. Nietolerancje pokarmowe różnią się od alergii tym, że trudniej je zdiagnozować (objawy są opóźnione).
W każdym z przypadków najważniejsza jest odpowiednia, pozbawiona czynników alergizujących dieta.